Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Έρευνα για το φιάσκο

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση απηύθυνε το μεσημέρι της Κυριακής ο εισαγγελέας σε βάρος του 33χρονου για την δολοφονία του 62χρονου οδηγού του ΟΑΣΘ. Παράλληλα ο δράστης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για ληστεία κατά συρροή, διακεκριμένες κλοπές, παράνομη κατακράτηση κατά συρροή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο νεαρός θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή το πρωί της Τετάρτης στις 10:30.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα ότι είναι τοξικομανής, ότι το Σάββατο βρισκόταν σε φάση στέρησης και ότι σκότωσε τον οδηγό γιατί ήταν ο μόνος που επιχείρησε να τον αφοπλίσει.

Για το λόγο αυτό το μεσημέρι της Κυριακής οδηγήθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για να δώσει δείγμα αίματος που θα αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα ώστε να διερευνηθεί το αληθές του ισχυρισμού του.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν νωρίτερα και οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό και ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στον 49χρονο αστυνομικό και τον 42χρονο αρχιφύλακα ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ελευθέρωση κρατουμένου από αμέλεια καθώς και για πλημμελή φύλαξη υπηρεσιακού όπλου.

Και οι δύο αστυνομικοί, μέσω του δικηγόρου τους, ζήτησαν συγνώμη από την οικογένεια του θύματος ενώ για το περιστατικό ισχυρίστηκαν ότι πανικοβλήθηκαν όταν ο 33χρονος τους απείλησε με το περίστροφο. Όσο για το γεγονός ότι δεν φόρεσαν χειροπέδες στο νεαρό, είπαν ότι έπεσαν στην παγίδα ότι γνώριζαν τον δράστη και γι’ αυτό ο οδηγός άφησε το τσαντάκι αφύλακτο.

Οι αστυνομικοί, που τελούν υπό κράτηση, θα δικαστούν τη Δευτέρα στο αυτόφωρο τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή ανακοινώθηκε ότι διατάχθηκε νέα ΕΔΕ για δύο ακόμα αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην αιματηρή απόδραση 33χρονου το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον αστυνομικό που απάντησε σε κλήση πελατών καταστήματος από το οποίο πέρασε ο δράστης, που χωρίς να δώσει τη δέουσα προσοχή στο συμβάν, παρέπεμψε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Επιπλέον, η ΕΔΕ αφορά και αστυνομικό που βρισκόταν στον τόπο του θανάτου του άτυχου οδηγού του ΟΑΣΘ, ο οποίος δεν επέτρεψε στους συγγενείς να πλησιάσουν.

Υπερβολική ολιγωρία και βαριά αμέλεια καταλογίζει το ΥΠΕΣ στο πλήρωμα του περιπολικού

Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν φέρεται να έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια από πλευράς των αστυνομικών, και για σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Με εντολή του Υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έξι αστυνομικοί, που από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φέρονται να επέδειξαν υπερβολική ολιγωρία και βαριά αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, κατά την μεταγωγή κρατουμένου στην Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να διαφύγει ο κρατούμενος και να τραυματίσει θανάσιμα ιδιώτη οδηγό αστικού λεωφορείου, με το υπηρεσιακό όπλο του συνοδού αστυνομικού.

Συγκεκριμένα, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι διοικητές των Τμημάτων Ασφαλείας Σίνδου και Αμπελοκήπων και τέσσερεις αστυφύλακες των Υπηρεσιών αυτών.

Παράλληλα με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Βασιλείου Τσιατούρα διατάχθηκε η άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την διερεύνηση των ακριβών συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το θλιβερό περιστατικό, έτσι ώστε να καταλογιστούν οι πειθαρχικές ευθύνες και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πειθαρχικά μέτρα σε βάρος όλων όσων ενεπλάκησαν.

Επιπλέον, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η προβλεπόμενη ποινική προανακριτική διαδικασία για την απόδοση των τυχόν ποινικών ευθυνών .

Για αποδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. μιλά το ΠΑΣΟΚ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, σχετικά με τα δραματικά γεγονότα στην Σίνδο δήλωσε:

"Τα δραματικά γεγονότα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν, δυστυχώς για πολλοστή φορά, την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Ουσιαστική εκπαίδευση δεν υπάρχει, αφού τα επιχειρησιακά στελέχη της ΕΛΑΣ και μάλιστα μόνον ένα μέρος αυτών εκπαιδεύονται μόλις πέντε μέρες κάθε δύο χρόνια! Το ηθικό των ανδρών και γυναικών της ΕΛΑΣ είναι χαμηλό, ενώ οι καθηλωμένες αποδοχές τους οδηγούν μεγάλο αριθμό στελεχών σε δεύτερες μη νόμιμες εργασίες, με συνέπεια την πτώση της αποτελεσματικότητάς τους. Η έλλειψη προσωπικού και η γραφειοκρατικοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εξασφαλίζουν την αναγκαία προστασία στους πολίτες. Το 60% του προσωπικού της ΕΛΑΣ δουλεύει πρωινή βάρδια, το 20% εργάζεται σε απογευματινή βάρδια και μόλις το 10% παρέχει υπηρεσίες στην νυκτερινή βάρδια, ενώ το 10% έχει ρεπό. Για όλα αυτά οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ευδιάκριτες και η ολιγωρία της ασυγχώρητη.Αντί να θέτουν σε διαθεσιμότητα κατώτερους αστυνομικούς, θα όφειλαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ανώτερα στελέχη της ΕΛΑΣ. Πάνω απ'όλα, όμως, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να λογοδοτήσει πολιτικά για το κατάντημα της ΕΛΑΣ. Σε ό,τι αφορά τον αδικοχαμένο οδηγό του ΟΑΣΘ, εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του και την απόφασή μας να σταθούμε δίπλα της στη σκληρή δοκιμασία που περνά".

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης για το χθεσινό τραγικό περιστατικό

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του οδηγού λεωφορείου του ΟΑΣΘ, που δολοφονήθηκε χθες εν ψυχρώ από νεαρό, ο οποίος είχε αποδράσει από περιπολικό στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι «συμπαρίσταται, με κάθε δυνατό τρόπο, στην οικογένειά του».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στα «γνωστά» και «χρόνια» προβλήματα και «αδυναμίες» -όπως τονίζει- της Ελληνικής Αστυνομίας και προσθέτει ότι στο «πεζοδρόμιο υπάρχουν ελάχιστοι μάχιμοι αστυνομικοί», οι οποίοι «καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους την αστυνόμευση ενός Νομού με περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους».

Το χρονικό

Ο νεαρός είχε συλληφθεί το μεσημέρι του Σαββάτου από αστυνομικούς μετά την υπόδειξη γυναίκας της οποία είχε αρπάξει το πορτοφόλι σε περίπτερο στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την προσαγωγή του με περιπολικό στην αστυνομική διεύθυνση στη Σίνδο για εξακρίβωση στοιχείων και ενώ βρισκόντουσαν στην εθνική οδό στη γέφυρα του γαλλικού ο νεαρός που δεν φορούσε χειροπέδες άρπαξε το τσαντάκι του ενός αστυνομικού μέσα στο οποίο βρισκόταν το υπηρεσιακό του περίστροφο και κατάφερε να διαφύγει.Ο αστυνομικός είχε τοποθετήσει το τσαντάκι ανάμεσα στα καθίσματα, καθώς τον εμπόδιζε στην οδήγηση.

Οπλισμένος σταμάτησε μια διερχόμενη οδηγό της άρπαξε το ΙΧ αυτοκίνητο αλλά δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί γιατί τρακάρε και στη συνέχεια προσπάθησε να κλέψει ένα άλλο φορτηγό αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στο προαύλιο εταιρείας στη Σύνοδο. Λίγα μόλις μετρα πιο κάτω σταμάτησε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής 53 και στο οποίο επέβαιναν τέσσερις επιβάτες.

Όταν αντιλήφθηκε ότι τον καταδίωκαν αστυνομικοί εν ψυχρώ πυροβόλησε και σκότωσε τον 60χρονο οδηγό, πατέρα δύο παιδιών ηλικίας 23 και 24 ετών, και πεζός έτρεξε προς το κτίριο μια αποθήκης και από εκεί προσπάθησε να διαφύγει μέσα από τα χωράφια.

Στη συνέχεια ο δράστης εισέβαλε σε αγροικία 4 μέλους οικογένειας πήρε όμηρο τον σύζυγο και πατέρα δυο παιδιών ο όποιος εκείνη την ώρα έφευγε με το αυτοκίνητο του και τον ανάγκασε να βγει στην εθνική οδό.

Τραυματισμένος ο ληστής έβγαλε από το ΙΧ τον όμηρο αλλά πριν προλάβει να απομακρυνθεί οι αστυνομικοί που ήδη τον καταδίωκαν τον κύκλωσαν και τον συνέλαβαν.



e-tipos.com αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: