Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Σκηνικό πολέμου για το θάνατο του ανήλικου

Σκηνικό πολέμου για το θάνατο του ανήλικου.

Κλεφτοπόλεμος, οδομαχίες, καταστροφές και αποπνικτική ατμόσφαιρα από μολότοφ και δακρυγόνα είναι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας από τις μάχες μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων της Αστυνομίας κατά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός ανήλικου από πυρά ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι αντιεξουσιαστές καίνε και καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Φωτιές καίνε παντού, ενώ οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Νωρίτερα, επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκαν τα αστυνομικά τμήματα Άνω Πόλης και Λευκού Πύργου. Μια γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρες.

Το κύριο σώμα των διαδηλωτών της Αθήνας, αφού έφτασε στο ύψος της ΓΑΔΑ έφυγε μέσα από τα στενά και μεταφέρθηκε προς την πλατεία Εξαρχείων, όπου προσπάθησε να επιτεθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να το απωθήσουν. Εν συνεχεία ταμπουρώθηκαν στο κτήριο του Πολυτεχνείου, όπου βρίσκονται μέχρι αυτήν την ώρα, μέσα από το οποίο εκτοξεύουν συνεχώς πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών που έχουν περικυκλώσει το χώρο και που απαντούν με ρίψεις χημικών, καθιστώντας την ατμόσφαιρα ακόμη πιο ανυπόφορη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νοσοκομεία ΕΛΕΝΑ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ δόθηκε εντολή να κλείσουν τα παράθυρα για να μην επηρεαστούν οι ασθενείς από τα δακρυγόνα, ενώ μοίρασαν μάσκες στους επισκέπτες.

Ποινικές διώξεις κατά των ειδικών φρουρών

Οι δύο ειδικοί φρουροί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και παράνομη οπλοχρησία, εις βάρος εκείνου που πυροβόλησε, και για απλή συνέργεια εις βάρος του δεύτερου. Οι δύο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Ο ειδικός φρουρός, που πυροβόλησε, ισχυρίζεται ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε. Μάρτυρες όμως λένε ότι τον είδαν να σημαδεύει και να πυροβολεί το παιδί στο στήθος.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του τμήματος Εξαρχείων.

Πρωτοφανής απολογισμός

Ο απολογισμός των επεισοδίων του Σαββάτου, τα οποία έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των , είναι απογοητευτικός. 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται, 7 συλλήψεις, οι 6 για κλοπή και μία για παράνομη οπλοφορία, ενώ ζημιές από φωτιές υπέστησαν 8 καταστήματα, 6 τράπεζες, 20 ΙΧ, 6 περιπολικά.

Φθορές από πέτρες και άλλα αντικείμενα σημειώθηκαν σε άλλα 23 καταστήματα, δύο τράπεζες και 5 ΙΧ.

Η πολιτειακή και ηγεσία εξέφρασαν την καταδίκη τους για το θάνατο του ανήλικου, με τον Κάρολο Παπούλια περισσότερες πληροφοριές να κάνει λόγο για «τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου».

«Η αλήθεια θα αναδειχθεί, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, είναι αδιανόητο να μην υπάρξει τιμωρία όταν χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος», τόνισε ο .

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων ανέβαλε μέχρι νεωτέρας το σύνολο των χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων, καθώς τη φωταγώγηση των κεντρικών πλατειών και μνημείων της πόλης. Επίσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης πρόκειται να εισηγηθεί την απαλλαγή των εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν φθορές από την καταβολή των αναλογούντων στο 2009 δημοτικών τελών.

Επεισόδια σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας

Τη νύχτα του Σαββάτου, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σημειώθηκαν επίσης επεισόδια σε αρκετές πόλεις. Στα Ιωάννινα, δεκάδες άτομα επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο, με πέτρες και καδρόνια και προκάλεσαν ζημιές σε πέντε περιπολικά. Μάλιστα, ένας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε ελαφρά.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης νεαροί πυρπόλησαν τρεις τράπεζες, ενώ στα Χανιά έγινε επίθεση με μολότοφ στο κτίριο της Νομαρχίας που και εκεί η πυρκαγιά σβήστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία. Στην Πάτρα, η πυροσβεστική αναγκάστηκε να επέμβει για να σβήσει φωτιές στο Μέγαρο της αστυνομίας και στο πάρκινγκ της αστυνομίας όπου ξέσπασαν πυρκαγιές σε αυτοκίνητα, καθώς και σε ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

http://news.pathfinder.gr/greece/news/519940.html


Δυστυχώς εικόνες βγαλμένες από άλλες εποχές. Ας είναι η αφορμή να ξεσηκωθούμε επιτέλους σε όλα αυτά που μας καταδυναστεύουν. Να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, υπάρχουμε, διεκδικούμε, αντιστεκόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: