Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Φόβοι για νέα τραγωδία στη Μιανμάρ

Ένα τροπικό βαρομετρικό χαμηλό που κινείται νοτιοδυτικά της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κυκλώνα μέσα στις επόμενες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για τους Κυκλώνες (JTWC).

«Η πιθανότητα να εξελιχθεί σε τροπική καταιγίδα είναι αρκετά μεγάλη. Το μόνο που μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη αυτή είναι μια προσωρινή αλληλεπίδραση με τη γη», διευκρινίζει το κέντρο.

Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τροπικό κυκλώνα Ναργκίς και 1,5 εκατομμύριο έχουν μείνει άστεγοι. Το JTWC στην ηλεκτρονική του διεύθυνση επισημαίνει πως το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται αυτή τη στιγμή 30 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Γιανγκόν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σαμάκ Σουνταραβέτζ αναχώρησε για τη Μιανμάρ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στο στρατιωτικό καθεστώς να διευκολύνει τη διανομή της διεθνούς βοήθειας στους πληγέντες από τον κυκλώνα, όπως ανακοίνωσαν ταϊλανδοί αξιωματούχοι.

Η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησαν από την κυβέρνηση της Μπανγκόκ να ενεργήσει ως μεσολαβητής σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει η θέση των στρατιωτικών της βιρμανικής χούντας. Το στρατιωτικό καθεστώς δέχτηκε την ξένη βοήθεια, αλλά θέλει να διατηρήσει απολύτως τον έλεγχο της διανομής της, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν να διοργανώσει μία έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κατάσταση στην Μιανμάρ.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια Λουί Μισέλ μετέβη στην Μιανμάρ προκειμένου να πείσει την χούντα που κυβερνάει την χώρα να βελτιώσει την πρόσβαση ώστε να καταστεί εφικτό να φθάσει στους δοκιμαζόμενους κατοίκους η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια. «Ο κύριος στόχος της αποστολής μου είναι να εξηγήσω στις αρχές της Μιανμάρ ότι ο σκοπός μας είναι αυστηρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Αυτό που θέλουμε είναι να ζητήσουμε από τις στρατιωτικές αρχές να επιτρέψουν την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές για το ανθρωπιστικό μας έργο», είπε.

Ο επίσημος απολογισμός, ο οποίος δεν είναι οριστικός, από το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Ναργκίς σε αρκετές περιοχές της νότιας Μιανμάρ στις 2 και 3 Μαΐου, ανέρχεται σε τουλάχιστον 62.000 νεκρούς και αγνοούμενους και 1,5 εκατομμύριο πληγέντες.


ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια: