Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Οξύτατη αντιπαράθεση

Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή για το θέμα του ΟΤΕ. Ο κ. Καραμανλής περισσότερες πληροφοριές άσκησε δριμύτατη κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για υποκρισία και δημαγωγία. Ο κ. Παπανδρέου περισσότερες πληροφοριές προανήγγειλε τη σύσταση προανακριτής επιτροπής. Για ανίκανη κυβέρνηση μίλησε ο κ. Αλαβάνος

Οξύτατη αντιπαράθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βουλή μεταξύ του Πρωθυπουργού και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του ΟΤΕ. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε συμφέρουσα τη συμφωνία με τη Deutsche Telekom και διαβεβαίωσε ότι με την συμφωνία που επετεύχθη διασφαλίζεται πλήρως το ελληνικό δημόσιο σε ότι αφορά τα εταιρικά θέματα και την εθνική ασφάλεια. Παράλληλα άσκησε δριμύτατη κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για υποκρισία και δημαγωγία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες και προανήγγειλε πρόταση για σύσταση προανακριτής επιτροπής. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος περισσότερες πληροφοριές έκανε λόγο για ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Έντονη αντιπαράθεση, υπήρξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη περισσότερες πληροφοριές με τον κ. Αλαβάνο.

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου

Βαριές εκφράσεις, εκατέρωθεν βολές και κατηγορίες επί προσωπικού περιείχε η συζήτηση της επερώτησης των Γιώργου Παπανδρέου και Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή για τον ΟΤΕ .

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "ανικανότητά" να παρουσιάσει σοβαρές προτάσεις, για έλλειψη θέσεων και αδυναμία χάραξης συγκροτημένης πολιτικής, που οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε ανακρίβειες και υποσχέσεις που κοστίζουν τεράστια κονδύλια και είναι αδύνατο να υλοποιηθούν.

"Το μόνο, τελικά, που της εξασφαλίζουν είναι το ιδιότυπο προνόμιο του ακαταλόγιστου! Η συμφωνία είναι προς όφελος του Οργανισμού, είναι προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών, είναι προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας," τόνισε σε υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

"Είστε σε διαρκή και πλήρη σύγχυση. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάστασή σας επιδεινώνεται! Και μάλιστα συνεχώς! Φτάσατε στο σημείο να μιλάτε για απιστία! Και το κάνετε αυτό για μια ξεκάθαρη συμφωνία. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει παρασκήνιο, δεν υπάρχει καμία άγνωστη συμφωνία. Ξέρετε ότι με τη μετοχοποίηση που εσείς προωθήσατε, ο έλεγχος του ΟΤΕ μπορούσε να χαθεί. Τί θα λέγατε αν αφήναμε τα πράγματα να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα; Στόχος μας είναι - και το αποδεικνύουμε - η καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του δημοσίου, της οικονομίας, των καταναλωτών. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Έννοιες, προφανώς, άγνωστες σε εσάς".

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση απέτυχε "παταγωδώς" να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα. "Και ως αντιπολίτευση, σήμερα είστε ανίκανοι να παρουσιάσετε σοβαρά επιχειρήματα, σοβαρές προτάσεις. Αυτήν την ανικανότητα δεν μπορεί να την καλύψουν, ούτε η υποκριτική διγλωσσία, ούτε οι ακραίες εκφράσεις στελεχών σας", επισήμανε.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της συμφωνίας ΟΤΕ - DT, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι διασφαλίζεται η συνεργασία του Οργανισμού με έναν ευρωπαϊκό κολοσσό και ότι η συμφωνία θα μπει σε εφαρμογή μετά τη ψήφισή της από τη Βουλή, την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την έγκρισή της από τις εθνικές ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών.

Ειδικότερα, για τα στρατηγικά θέματα - οικονομικά, επιχειρηματικά, εταιρικά, Εθνικής Ασφάλειας, Εθνικής 'Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον τελευταίο λόγο, όπως και αυξημένα και ισχυρά δικαιώματα αρνησικυρίας, στις βασικές αποφάσεις του Οργανισμού.

Προανακριτική επιτροπή προανήγγειλε ο κ. Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για απιστία. "Εφόσον προχωρείτε σε αυτό το δρόμο, θα βρείτε την πρότασή μας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για απιστία ώστε να ριχτεί άπλετο φως.Να περιορίσουμε την εθνική ζημιά. Ως παράταξη ευθύνης κινούμαστε, διότι πληγώνετε την Ελλάδα κ. Καραμανλή, μικραίνετε την Ελλάδα", τόνισε.

Παραδόθηκε είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο ΟΤΕ στην DT αντί "πινακίου φακής" με υπερτίμημα 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή "πήραμε λιγότερα από τα κέρδη τριών μηνών του ΟΤΕ, που έβγαλε 660 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το 2007. Μπράβο μας!".

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε ψέμα ότι θα γίνει ο ΟΤΕ παίκτης στην ΕΕ, καθώς όπως τόνισε "Παίκτες γίνονται οι Γερμανοί, εμείς γινόμαστε θυγατρική".

Ψέμα χαρακτήρισε επίσης και τη θέση της κυβέρνησης ότι συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ: "Ανατρέπετε την πολιτική μας. Ανοίξαμε δρόμο στα Βαλκάνια και αλλού. Την COSMOTE την αλλάξαμε και αλλάξαμε το τοπίο με την κινητή τηλεφωνία. Με την πολιτική μας ωφελήθηκε ο ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι, οι μικρομέτοχοι Έλληνες επιχειρηματίες, το Δημόσιο Ταμείο. Με έσοδα για το Δημόσιο την περίοδο 1996 - 2004 να ξεπερνούν τα εννέα δις ευρώ".

Εμείς, πρόσθεσε, σας παραδώσαμε έναν ΟΤΕ που ήταν υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, κι εσείς με τη σειρά σας, αντί να τον αναπτύξετε τον παραδίδετε στην Deutsche Telekom.

Αντιπαράθεση και με τον Αλέκο Αλαβάνο

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση και μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου.

"Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας. Πολλές φορές περισσεύει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης και, σε πολλές περιπτώσεις, λείπει από εκεί που το χρειάζεται ο πολίτης", τόνισε ο Κ. Καραμανλής απαντώντας στον κ. Αλαβάνο, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι "πουλάει κάτι που δεν είναι δικό της, επειδή κρίνει ανίκανη τη χώρα να διαχειριστεί τον ΟΤΕ".

"Το να μετέρχεται κανένας ύβρεις και αγοραίες ενίοτε ύβρεις, είναι η απόλυτη δημαγωγία, η απόλυτη ανευθυνότητα, ο απόλυτος λαϊκισμός" είπε ο Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι "αυτά ζημιώνουν τη χώρα, ζημιώνουν τον τόπο. Και, για πρώτη φορά θα πω, ότι φοβούμαι πως αυτό γίνεται συνειδητά και σχεδιασμένα".

Ο Αλέκος Αλαβάνος, μεταξύ άλλων επιχείρησε να συνδέσει τη συμφωνία με την υπόθεση Siemens.

"Τι σχέση μπορεί να έχει η εν σπουδή εκποίηση του ΟΤΕ με την υπόθεση Siemens, τη στιγμή που Siemens και DT είναι διαπλεκόμενοι; Μπορεί να υπάρχουν ανταλλάγματα; Μπορεί να δώσαμε υποσχέσεις; Μπορεί να δείξαμε την καλή μας πίστη; Μπορεί να ζητάμε να μην ανοίξουν φάκελοι; Να μην αποκαλυφθούν στελέχη, ενδεχομένως και κορυφαία, των πολιτικών κομμάτων;" ρώτησε και πρόσθεσε:

"Δεν έχετε δικαίωμα να προχωρήσετε έως να εκκαθαριστεί η υπόθεση Siemens". Οφείλετε, πρόσθεσε, στην υπόθεση Siemens να προχωρήσετε στην Εξεταστική Επιτροπή".

Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε και στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, λέγοντας:

"Θα υπάρξει εργασιακό πρόβλημα, διότι δεν στέκεται ούτε σε συνοικιακό σούπερ μάρκετ, ως διαχειριστής. Με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ένα πλαίσιο σκληρού ανταγωνισμού, μια επιχείρηση κρίνεται από την ικανότητά της να αντέξει και να επεκταθεί. Κι εσείς, τι κάνετε κ. Αλογοσκούφη; Πουλάτε. Δικά σας είναι; Από τον πατέρα σας τα πήρατε; Από το θείο σας; Real Estate παίζετε; Σε επιχειρήσεις είστε; Ο μεγάλος ασθενής δεν είναι μόνο το κράτος αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις".

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Αλογοσκούφη που πήρε το λόγο επί προσωπικού για τις απαξιωτικές αναφορές του κ. Αλαβάνου στο πρόσωπό του.

"Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα, όπως εσείς", απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης και συμπλήρωσε: "Δεν έχω κανένα επαγγελματικό πρόβλημα και αδυναμία. Έχετε, εσείς, να μας πείτε τι κάνατε στη ζωή σας; Εσείς να μας πείτε που δουλέψατε και πως".

Ο Αλέκος Αλαβάνος εξήγησε ότι άλλο τι κάνατε στις επιχειρήσεις και στις σπουδές σας και άλλο η δημόσια περιουσία. Είπα ότι "δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εφαρμόζετε πολιτικές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που δεν θα σας βρίσκανε θέση ούτε σε μια μικρή ιδιωτική επιχείρηση".

Σημείωσε επίσης ότι στην ιστοσελίδα της Βουλής μπορεί κανείς να βρει το δικό του βιογραφικό.

Αθηνά Σαλούστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: